Ondernemer worden?

Home / Blog / Ondernemer worden?

Zo, u wilt ondernemer worden?

Dat is goed voor u! Dat besluit kan de meest spannende stap voorwaarts zijn welke u ooit hebt genomen. Ondernemerschap is een manier van leven, een keuze, een vast besluit om te gaan in een bepaalde richting.

Ondernemers zijn vaak voor innovatie, flexibel in het denken en ze zien overal kansen. Bent u een zelf goed voorbereid? Kunt u tijdige en moeilijke beslissingen nemen? Ondernemer worden?

Bent u in control?

Dit is niet een artikel over de nodige formaliteiten van het starten van een bedrijf of ondernemer worden, eerder een analyse van de ondernemingsgeest welke nodig is om effectief en winstgevend te opereren in uw (nieuwe) bedrijf. Wat is uw visie? Hoe is uw vermogen om uw doelen duidelijk in beeld te brengen? Om uw markt goed te begrijpen? Is uw focus scherp genoeg en bent u vastberaden? Heeft u sterke zenuwen? Kun je de druk van de neezeggers aan? Hoe zijn uw besluitvormings-vaardigheden? Er is weinig ruimte voor ‘een speeltuintje’ als ondernemer. Bent u in staat dingen te laten gebeuren? Ga er hierbij van uit dan anderen zeldzaam de kansen zien die u, op dat moment, ziet en dat anderen niet dezelfde motivatie voor succes hebben. Kunt u inspireren dat anderen u willen helpen? Uw netwerk is een essentieel onderdeel van en voor uw algehele succes. Kunt u uzelf en uw ideeën verkopen? Veel ondernemers vrezen verkoop/sales en een gebrek aan opleiding met betrekking tot de verkoop maakt onzeker. Dit zal zeker uw vooruitgang belemmeren.

Goede ‘sales skills’ is een noodzakelijke vaardigheid

Hoe is uw bedrijfskapitaal opgebouwd? Cash-flow is vaak de moordenaar van start-ups. Gebrek aan planning op lange termijn en visie verstikt vroeg veel nieuwe operaties. Waar komt uw werkkapitaal vandaan? Hoe zijn uw persoonlijke cash reserves? Heb je genoeg geld om van te leven gedurende ten minste 12 maanden? Bent u een ‘multi-tasker’? Als ondernemer moet u simultaan schaken en dat is veel zaken tegelijk doen. Bent hierop berekend? Sommige mensen pleiten voor het idee van het aanhouden van hun baan terwijl ze proberen om hun jonge bedrijf van de grond te tillen. Dat werkt meestal niet! Het aanhouden van die veilige en gezellige dag-baan berooft u van de kracht van het geloof in het ondernemerschap. Houdt u rekening met het volgende:

Een oud verhaal

Er is een oud verhaal van een Engels admiraal die zeilde naar een volgende zeeslag. Maar de kansen waren ongunstig voor hem. Zijn schepen zouden te kampen krijgen met een leger die de controle had over een bepaald perceel. Onder de bescherming van zware mist, navigeerde hij naar een inham aan de andere kant van het land en loste zijn mannen, voorraden en artillerie. Vervolgens liet hij de schepen in brand steken. De admiraal zei tegen de mannen “er is niet veel hoop meer ooit nog thuis te komen”. “Wij zullen zegevierend dit land innemen of hier zeker sterven.” Zeer gemotiveerd vochten de mannen, van ongehoord hoog niveau en van woede. Met veel focus en er was weinig keus. Ze wonnen.

Ondernemer worden?

Hier volgen enkele suggesties om over na te denken voordat u ondernemer: Selecteer bij voorkeur “een niche”. Verklein uw marktfocus. Ontwerp een gedetailleerd businessplan. Leer “hoe te verkopen”. Maak gebruik van versterkingen in uw netwerk. Wees op uw hoede voor partners. De vragen en opmerkingen in deze blog zijn neergezet om te helpen en uw denkproces te stimuleren bij ”ondernemer worden”. Ondernemen is erg leuk en er zijn tal van beloningen bij succes maar kijk goed naar zowel de vereisten als de beloningen voordat je springt!

HARRY LUIJK – Partner at Merlyn Consult

Geef een reactie