Industrie 4.0, robots en cobots

Home / Blog / Industrie 4.0, robots en cobots

Industrie 4.0, robots en cobots op de Hannover Messe. In april bezocht ik de Hannover Messe in Hannover. Een imposante vakbeurs die maar liefst 220.000 bezoekers trok. 6500 bedrijven uit 70 landen presenteerden technologieën voor productieprocessen en energiesystemen van de toekomst. Natuurlijk teveel stands om tijdens mijn bezoek van slechts één dag te kunnen bekijken, maar ik heb toch een algemene indruk gekregen van wat ons in de industrie te wachten staat.

Industrie 4.0

Opvallend was op de Hannover Messe de aandacht voor digitalisering van de industrie (Industrie 4.0). Er verandert veel in de samenwerking tussen mens en machine. Nieuwe internettechnologieën zorgen ervoor dat machines, goederen en onderdelen met elkaar kunnen communiceren in een ‘internet of things and services’. Deze voorbereiding brengt grote uitdagingen met zich mee. Industrie 4.0 is onderdeel van de Duitse ‘High Tech Strategie’, het Duitse kader voor innovatiebeleid.

Intelligente energiesystemen

Naast Industrie 4.0 was er op de Hannover Messe veel informatie te vinden over intelligente energiesystemen. Intelligente energiesystemen zijn van groot belang voor duurzame productie en gebruik van energie. Ze maken het mogelijk om decentraal opgewekte energie, bijvoorbeeld uit zon of wind, veilig en betrouwbaar te verdelen.

Samenwerken met robots

Een andere ontwikkeling waarvan ik veel heb opgestoken tijdens de Hannover Messe waren robots. Heel bijzonder vond ik de cobot. Dat is een robot die samenwerkt met mensen en zo een flexibele teamspeler in de productie wordt.

Nieuwe radar niveaumeters

Natuurlijk heb ik ook tijd vrijgemaakt om onze leveranciers te bezoeken. Dit jaar waren FineTek en Beka met een stand op de beurs aanwezig.

FineTek presenteerde hun nieuwe “radar” niveaumeter model JFR FMCW. De radar in deze niveaumeter registreert een hoog frequentie signaal. Het frequentieverschil, dat is berekend op basis van de verzonden en ontvangen frequentie, geeft aan wat de gemeten afstand is. Deze methode biedt de beste oplossing voor niveaumetingen in complexe toepassingen waar een nauwkeurige meting gewenst is. Ideaal als het meetinstrument niet in contact mag komen met de te meten stof, zoals bijtende of giftige vloeistoffen, koolwaterstoffen of slurries. De meetresultaten worden niet beïnvloed door soortelijk gewicht, druk, temperatuur, viscositeit, schuim en/of stof.

Zeer robuuste paneelindicator

De compleet roestvrijstalen “rugged enclosure” LCD display van BEKA was een andere opvallende noviteit. Deze robuuste indicator kan veilig worden geïnstalleerd in gecertificeerde Ex e (increased safety), Ex p (pressurised) en Ex n panelen. De panelbehuizingen zijn geschikt voor gebruik in Zone 1 of 2. De indicator is leverbaar in drie uitvoeringen: Ex i Intrinsiekveilig, Ex n voor gebruik zonder “barrier” en voor algemeen gebruik de 316 roestvrijstalen gegoten behuizing met een drukbestendig front. De IECEx- en ATEX-gecertificeerde instrumenten verminderen aanzienlijk de complexiteit van de installatie en documentatie en verlagen de kosten. Al met al twee interessante nieuwe producten die we gaan toevoegen aan ons assortiment. U kunt ze uiteraard terugvinden op onze website. In 2016 zal de Hannover Messe 2016 worden gehouden van 25 tot en met 29 april. Partnerland is dan de Verenigde Staten. Ik zet ‘m alvast in m’n agenda, want als het even kan ben ik er weer bij.

DOOR KEES VEEN – HITMA Instrumentatie & MW Instruments B.V.

Geef een reactie