Cloud software hosten

Home / Blog / Cloud software hosten

De deployment van Cloud software, applicaties in de Cloud, zal nooit goedkoper worden dan de deployment van on-premise infrastructuur. Het voordeel van de cloud zit in de service en maintenance. Dat is de mening van Martin Saunders. Hij is product director van Claranet. Mensen begrijpen dat de cloud niet goedkoper is, zegt hij. Het is altijd goedkoper voor een bedrijf om een server te kopen, die in de serverruimte neer te zetten en zelf te laten draaien. Maar als je je daarop focust, dan mis je volgens mij het punt waar het allemaal om gaat. De cloud is namelijk een service. Het draait niet alleen om het kopen van infrastructuur en hardware.

Arbeidskosten

Volgens Saunders vergelijken mensen vaak de kosten van het on-premise laten draaien van een server met het laten draaien van een server in de cloud. En dan concluderen ze dat de on-premise server in drie jaar kan worden afgeschreven, terwijl de cloud-server een blijvende kostenpost is. Maar de elektriciteits- en arbeidskosten van het 24/7 draaiende houden van een in-house server worden vaak buiten beschouwing gelaten in dergelijke berekeningen – net zoals de kosten voor het trainen van medewerkers.

Voordelen

Ron Fraser, CTO cloud services bij Microsoft, is het ermee eens dat de cloud traditioneel vaak aan de man werd gebracht als een manier om op de kosten te besparen. Aanvankelijk was het ook doorgaans de CIO die de cloud-strategie bepaalde. Vandaag de dag doet de CIO dat echter vaak in samenwerking met de leidinggevenden van marketing en met de CTO. “Er zijn twee manieren om naar de cloud te kijken”, aldus Fraser. “Om te beginnen is er het interne perspectief. Wat zijn de potentiële kostenbesparingen? Hoe beheer je de applicaties? En daarnaast is er het externe perspectief: wat voor business-voordelen kan de cloud opleveren?” Economies of scale. “De fundamentele verandering die de cloud teweegbrengt, is het democratiseren van de economies of scale. Ook als klein bedrijf is het mogelijk om gebruik te maken van dezelfde infrastructuur als bedrijven als IBM of JP Morgan tegen de zelfde prijs per eenheid.” Volgens Fraser leidt dit tot meer concurrentie in tal van markten. Kleine bedrijven kunnen daardoor makkelijker concurreren met grote, gevestigde bedrijven, zonder dat ze daarbij in de weg worden gezeten door legacy-systemen.

DOOR SOPHIE CURTIS – Technology reporter at the Daily Telegraph

Geef een reactie